NPC Alfred-105

Johannes Granseth/Nobel Peace Center

1/10
15340738450_26e51f7368_k
2/10
NPC Alfred-35

Johannes Granseth/Nobel Peace Center

3/10
NPC Alfred-95

Johannes Granseth/Nobel Peace Center

4/10
15340861117_ff1940466c_k-2
5/10
15340486849_24ceac7428_k-2
6/10
15340797597_b442f80029_k-2
7/10
NPC Alfred-44

Johannes Granseth/Nobel Peace Center

8/10
NPC Alfred-33

Johannes Granseth/Nobel Peace Center

9/10
15340601138_815904ed63_k
10/10

Nobel Peace Center, Oslo

About the project

Meet Nobel Peace Prize Winners and learn about their ground-breaking work – or enjoy a locally sourced and organic lunch in Café Alfred.

British architect David Adjaye designed the Nobel Peace Center, which was opened by King Harald in 2005. The building is listed, which limited the alterations that could be made. So Adjaye developed the “spacial manipulation” concept, in which he uses surfaces, colours and materials to transform the building’s interior in his own unique way.

It was the architect’s wish that the museum shop should be red and the restaurant green. The interior is informed by the mural “Earth Major Minor in Yellow and Green” by contemporary British artist Chris Ofili.

When the Nobel Peace Center took over the running of the restaurant in 2014, they took a number of steps to make it even “greener and more sustainable”, entirely in keeping with Adjaye’s vision and concept.

Vestre has supplied furniture to the outdoor areas.

Facts

Client:
Nobel Peace Center
Architect:
David Adjaye
Completed:
2014

Products used in this project

Map